Hoofdstuk 5 - Resultaten

Hoofdstuk 5 - Resultaten

Productgroep Laten praten
Jo Caris | 1997 | 9789066652170
3,90
Abonneeprijs: € 1,56

Omschrijving

In het vorige hoofdstuk zijn de verschillende instrumenten besproken voor het vaststellen van de vaardigheid van wijkverpleegkundigen, de reductie van de onzekerheid bij cliënten, de actieve deelname van cliënten aan het consult en de kwaliteit van consulten.

In dit hoofdstuk worden de verbanden tussen deze variabelen besproken. Ver wacht wordt, volgens de algemene stelling (zie paragraaf 2.6 en figuur 2.1), dat ‘naarmate wijkverpleegkundigen meer nonver bale en gesprekstechni sche vaardig he den tonen tijdens de consulten, er meer reductie van onzekerheid plaats vindt bij cliënten en cliënten actiever deelne men aan het gesprek, waardoor de consulten in kwaliteit toenemen’. Indeze algemene stelling is vaardig heid van wijkver pleegkun digen de onafhankelijke variabele. Onzeker heidsreductie bij cliënten en actieve deelname van cliënten worden als medi ërende variabelen gezien. Kwaliteit van het consult is de afhankelijke variabele.
In het vorige hoofdstuk is gebleken dat er niet sprake is van één vaardigheid maar van meerdere (deel-)vaardigheden. Iets vergelijkbaars is gevonden ten aanzien van onzeker heids reductie van cliënten en kwaliteit van consulten

Van de algeme ne stelling zijn 10 hypothesen afgeleid, die betrekking hebben op enkelvoudige verbanden tussen de variabelen. De hypothesen 1 tot en met 6 hebben betrekking op de resultaten gebaseerd op de gedragsob servaties. Hypothese 7 voorspelt het ontbreken van samenhang tussen de kwaliteitsbeoordelingen. Deze hypothese wordt eerst besproken aan de hand van de correlaties tussen de kwaliteitsscores. De hypothesen 8 tot en met 10 hebben te maken met de meningen van de cliënten, van de wijkverpleegkundigen en van de onafhankelijke deskundigen. Ook wordt vanuit de gedragsobservaties en de drie perspectieven de eventuele mediëren de positie van onzekerheidsreductie en actieve deelname onder zocht en beschreven.