De mythe van niveauverschil

De mythe van niveauverschil

Productgroep BBMP 02 2025
4,95
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

In veel kindcentra werken kinderopvang en onderwijs steeds intensiever samen. Het doel is om kinderen een vloeiende overgang en doorlopende ontwikkelingslijn te bieden. In de praktijk wordt echter vaak gesproken over ‘niveauverschillen’ tussen kinderopvang en onderwijs. Maar het echte ontwikkelpunt gaat niet om niveauverschillen. 

Waar het wél om gaat in de praktijk is de transformatie van monodisciplinair naar multidisciplinair werken. Wanneer je de term ‘niveauverschil’ als knelpunt in je organisatie voorbij hoort komen, herken dan dit dan als een momentum om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsvaardigheden van elke medewerker in het kindcentrum. 

Traditioneel werkten kinderopvang en onderwijs elk binnen hun eigen vakgebied en met hun eigen doelen, methoden en processen. Dit noemen we een ‘monodisciplinaire’ benadering: pedagogisch medewerkers richten zich op de opvang en verzorging van jonge kinderen, terwijl leerkrachten zich richten op onderwijs en kennisoverdracht. In een kindcentrum, waar opvang en onderwijs elkaar overlappen, moeten deze disciplines echter samenwerken om tot een programma te komen om kinderen de beste ontwikkelingskansen te bieden. Dit betekent dat de focus verschuift van de eigen werkzaamheden naar deels gezamenlijke doelen en gedeelde verantwoordelijkheden.