Jaarplan jeugdautoriteit 2023

Jaarplan jeugdautoriteit 2023

2023 | Jeugdautoriteit
Gratis

Omschrijving

2023 wordt een belangrijk jaar voor de Jeugdautoriteit. Naast de inzet op onze reguliere activiteiten, vroegsignalering en casuïstiek, zal 2023 ook in het teken staan van de aankomende reorganisatie. Met het wetsvoorstel Taken zorgautoriteit op Jeugdwet-terrein worden de taken van de Jeugdautoriteit ondergebracht bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa.) In aanloop naar dit wetsvoorstel intensiveert de Jeugdautoriteit in 2023 de samenwerking met de NZa.

De jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering dragen verantwoordelijkheid voor kwetsbare gezinnen en kinderen in onze samenleving. Professionals doen hun stinkende best in het zorgen voor kinderen en het begeleiden van gezinnen en bieden daarmee een toekomst aan velen die dat zelfstandig (nog) niet lukt. 

Hierin gaat veel goed, maar toch functioneert het stelsel dat in 2015 is ingevoerd (nog) niet zoals beoogd. De governance in de sector – de professionaliteit van aanbieders en gemeenten en de wijze waarop deze zich tot elkaar verhouden – verdient aandacht. Aanbieders hebben vaak te maken met meerdere geldstromen, zoals de Jeugdwet, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg, die door elkaar heen kunnen lopen en problemen in de continuïteit kunnen verhullen. Daarnaast zijn de administratieve lasten voor aanbieders hoog, zeker als zij door meerdere gemeenten zijn gecontracteerd. Iedere gemeente brengt een afzonderlijke verantwoordingsystematiek en daarmee verantwoordingslast met zich mee. Het proces van contractering, opdrachtgeverschap en de aansturing van de aanbieders, hoofd- en onderaannemerschap, tarifering en de wijze waarop kostprijzen vastgesteld worden, zijn allemaal elementen die van invloed kunnen zijn op de continuïteit van de zorg. De Jeugdautoriteit ziet op deze onderdelen dan ook een rol voor haarzelf, in het signaleren van knelpunten en in het adviseren over oplossingen.