Van 2008 tot 2022 is het aantal jongeren dat in aanraking is gekomen met politie en/of justitie aanzienlijk afgenomen (Van der Laan et al., 2021; Kessels, 2023). Deze afname vertoonde echter enkele schommelingen, met een lichte stijging van 2021 tot 2022 gevolgd door weer een lichte daling tussen 2022 en 2023. Een belangrijk factor van de daling in jeugdcriminaliteit is – volgens de brief van de Minister voor Rechtsbescherming uit (2018-2019) – het gebruik van een persoonsgerichte aanpak met gerichte screening op risico- en beschermende factoren en het inzetten van evidence-based interventies (Kamerstukken II, 28 741, nr. 53, 2018-2019). Voor het verstevigen van een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit is het doorontwikkelen van evidence-based interventies voor jongeren met delictgedrag dan ook een speerpunt (Kamerbrief Ontwikkelingen jeugdcriminaliteit 23 juni 2021; Kamerstukken II 28 741, nr. 85, 2021-2022). Hierbij is aandacht voor de ontwikkeling van een landelijke uniforme en effectieve methodiek voor jeugdreclassering en meer kennis over de doelgroep van jeugdreclassering, zodat de methodiek aansluit op de risicofactoren en behoeften van jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel, belangrijk.
Het doel van een jeugdreclasseringsmaatregel is om herhaling van delictgedrag te voorkomen en om jongeren tussen de 12 en 23 jaar te ondersteunen bij hun weg naar herstel en een toekomst zonder delictgedrag (Ministerie van Justitie en Veiligheid, 2017). Om jeugdreclassering toekomstbestendig te maken, wordt in het project ‘Jeugdreclassering in Verbinding’ een landelijke uniforme methodiek voor jeugdreclassering ontwikkeld. Naast het belang van het komen tot een landelijke uniforme jeugdreclasseringsmethodiek is meer inzicht krijgen in de profielen van de doelgroep van de jeugdreclassering – en de mate waarin de huidige vormen van toezicht en begeleiding passend is voor deze doelgroep – essentieel. In eerdere studies naar profielen van jongeren in de strafrechtketen (Van der Put & Stolwijk, 2022; Janssen-de Ruijter et al., 2021; Mulder et al., 2019; Mensink et al., 2021) zijn jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel niet meegenomen. Met het in kaart brengen van deze profielen wordt derhalve een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een landelijke, uniforme en effectieve methodiek voor de jeugdreclassering.
Dit onderzoek had twee doelen: (1) het identificeren van profielen van risico- en beschermende factoren bij jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel en deze vergelijken met jongeren in de jeugdstrafrechtketen die geen jeugdreclassering opgelegd hebben gekregen en (2) het onderzoeken welke vormen van toezicht en begeleiding passend zijn voor de gevonden profielen binnen de huidige doelgroep van de jeugdreclassering. Dit onderzoek bestond uit drie deelprojecten welke hieronder worden toegelicht.