Als ouder heb je momenten waarop je je kind allesbehalve leuk of aardig vindt. Als je baby steeds huilt bijvoorbeeld. Of als je peuter maar door blijft drammen. Of je kind zich agressief gedraagt en van alles stuk maakt. Of je puberdochter jouw regels altijd veel strenger vindt dan die van vriendinnetjes. Opvoeden is leuk maar in dit soort situaties denk je daar toch even anders over en kun je je als ouder heel erg machteloos voelen. Je moet je soms inhouden om je kind niet af te snauwen of zelfs een tik te geven. Maar schelden of slaan is geen oplossing. Wat kun je in dat soort situaties dan wél doen? Kinderen hebben er recht op om veilig en gezond op te groeien. Dat staat niet alleen in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind, ook de Nederlandse wet zegt: “In de verzorging en opvoeding van het kind passen de ouders geen geestelijk of lichamelijk geweld of enige andere vernederende behandeling toe.”
Een kind is afhankelijk van zijn ouders en heeft hun aandacht, warmte en ondersteuning nodig om op een goede manier te kunnen opgroeien. Daarnaast hebben kinderen leiding nodig. Opvoeden betekent ook dat je een kind aanleert hoe het iets moet doen en afleert om iets te doen wat niet mag. Daarvoor bestaan veel betere manieren dan geweld gebruiken. De volgende adviezen kunnen hierbij helpen.
Regels en grenzen stellen
Kinderen hebben ouders nodig die regels en grenzen stellen, omdat ze dat zelf nog niet kunnen. Die regels en grenzen geven kinderen houvast, regelmaat, duidelijkheid en veiligheid.
Toch houden kinderen zich niet altijd aan die regels en gaan ze over grenzen heen. Dat hoort nu eenmaal bij het opgroeien. En soms zijn de regels en grenzen niet duidelijk voor het kind. Daarom is het belangrijk dat ouders:
Bedenk wel dat de leeftijd van een kind van invloed is op de mate waarin het regels kan begrijpen en naleven.
Een kind iets leren zonder geweld
Je kunt een kind op verschillende manieren dingen leren zonder dat er geweld aan te pas komt.
Het goede voorbeeld geven: een kind leert het meest door anderen na te doen. Als ouder kun je daarom je kind bewust het goede voorbeeld geven door te laten zien hoe je zelf met een probleem omgaat. Dat kan een praktisch probleem zijn,
maar ook een ruzie of een emotionele gebeurtenis.