Is hyperparenting een verschijnsel waar we ons zorgen over moeten maken? Of zijn de ouders die kosten noch moeite sparen om hun kinderen alles te geven en alle obstakels die ze op hun levenspad tegenkomen uit de weg te ruimen, een typisch Amerikaans verschijnsel waar de Nederlandse ouder te nuchter voor is? Bas Levering en Stefan Ramaekers zetten een aantal analyses van de overbezorgde ouder op een rij en proberen het fenomeen in de tijd te plaatsen. Is
vooral het verwennen van adolescenten een probleem?
Al meer dan twintig jaar ziet de overheid het belang in van een diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs. De ‘verkleurende’ beroepsbevolking heeft consequenties voor de beroepspraktijk waarvoor hoge scholen hun studenten opleiden.
’Het gewone is voorwaarde voor het bijzondere!’ – met deze uitroep onderstreept hoogleraar orthopedagogiek Wim ter Horst het belang van een orthopedagogische benadering. Ook neuropsycholoog Byron Rourke attendeert op krachten die in het gewone leven werkzaam zijn.
In het vmbo is er altijd veel aan de hand. Niet vreemd voor een onderwijssector waarbinnen
meer dan de helft van de 12-16 jarigen in Nederland zich dag in dag uit met elkaar en de lerarenvoorbereiden op de toekomst.
Vrijheid staat centraal in een democratische rechtstaat. Maar hoe leren we kinderen en jongeren
daarmee om te gaan, wat staat opvoeders te doen en wat is de rol van het jeugdbeleid? Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding is een krachtig pleidooi voor een hernieuwde maatschappelijke ambitie in opvoeding en pedagogiek.