In 2020 bestaat de Krakeling in Utrecht veertig jaar. De Krakeling is een kinderdagverblijf, maar dan helemaal anders. De Krakeling is een ouderparticipatiecrèche en wordt volledig gerund door ouders. Oprichter Linda Vogtländer en huidige voorzitter Aart van der Maas vertellen aan Bob Horjus over verleden en toekomst van de Krakeling en hoe gezamenlij k opvoeden invloed heeft op kinderen en ouders: voor beiden is het leuk en leerzaam. ‘We doen onze kinderen niet weg; we laten ze zien dat we in hen investeren’, aldus Aart.
Bas Levering ging naar Groningen om met dr. Laura Batstra te spreken over haar werkgroep Druk & Dwars. Wat een geluk dat het project zo’n mooie informatieve en toegankelijke website heeft (drukendwars.nl), want in het gesprek ging het vooral over de dominantie van het stoornissendenken en het pedagogische antwoord daarop. En over hoe je pedagoog wordt en over de eisen die dat aan de opleiding stelt.
De ontwikkeling van jongens wordt gedwarsboomd door problematische beelden van mannelijkheid versus vrouwelijkheid. Opvattingen over ‘echte mannen’ werken maatschappelijke en persoonlijke problemen in de hand waar beide seksen mee te kampen hebben. Vanuit dit uitgangspunt werkt stichting Emancipator aan jongens- en mannenemancipatie; onder meer via workshops en trainingen met tieners, peer educators en pedagogische professionals. Saskia van Oenen sprak met oprichter Jens van Tricht over kwesties die hierbij te kijken komen.
Wat is er aan de hand? Op 23 februari steekt een 18-jarige in Alphen aan de Rijn een jongen van 16 jaar dood en worden nog eens drie mensen verwond. De volgende ochtend houdt de politie in Rotterdam twee 16-jarigen aan op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident bij metrostation Graskruid, waarbij twee jongens van 18 en 17 jaar ernstig gewond raken.
Wat gebeurt er als je jongeren met jeugdhulp samen laat sporten met hbo-studenten? In het project Sportvrienden zijn deze twee groepen aan elkaar gekoppeld en hebben zij gedurende tien weken samen gesport. Het samen sporten bleek voor velen een succes, met als belangrijkste factor gezamenlijk plezier beleven.
Het belang van ‘samen’
Sportvrienden laat de positieve rol zien die sport kan spelen in het leven van jongeren. De mentale en sociale aspec- ten lijken hierbij belangrijker dan het fysieke deel. De deelnemers benadruk- ken vooral het belang van ‘samen’. Een aantal van hen vertelde dat het niet om het sporten gaat, maar om het feit dat je samen iets doet. Een student zei: ‘Ik kan ook sporten in mijn eigen sport- school.’ Dat deze student koos voor Sportvrienden en niet voor de eigen sportschool, toont de betrokkenheid en bereidheid om van betekenis te zijn. Deze en andere in dit artikel beschre- ven bevindingen vanuit Sportvrienden kunnen een inspiratie vormen voor nieuw op te zetten maatjesprojecten met jongeren.