Wat zijn de verschillende wegen die een professional kan bewandelen bij het begeleiden van een scheiding? Welke methodieken kunnen toegepast worden bij mediation of andere hulpverlening tijdens een scheiding? Hoe is het voor kinderen om een (vecht)scheiding mee te maken en hoe kun je opkomen voor de belangen van het kind tijdens een scheiding? Wat is een Bijzondere Curator in Jeugdzaken (BCJZ) en wanneer wordt deze ingezet?
U leest het allemaal in het scheidingsmagazine Echt scheiden!
Echt scheiden is bedoeld voor juridische professionals, zoals (familierecht)advocaten, (familie)mediators en kinderrechters, maar ook voor professionals en hulpverleners werkzaam in jeugdzorg en onderwijs.
Namens de in opdracht van het LOVF ontstane werkgroep invoering visiedocument, licht familierechter en auteur van het Visiedocument rechtspraak (echt)scheiding ouders met kinderen (2016) Deirdre Klijn in dit artikel toe waar de knelpunten en verbeterpunten vanuit de rechtspraak zitten bij (complexe) scheidingen.
Een (echt)scheiding heeft impact op alle leden van het gezin. Over de gevolgen van een scheiding voor de kinderen, zowel op korte als op lange termijn, is inmiddels steeds meer bekend. Denk aan ongewenst gedrag, moeite in relaties of vormen van angst. Vanuit de praktijk reden voor de ontwikkeling van diverse methodieken die professionals kunnen ondersteunen in de
begeleiding van ouders en kinderen binnen een (echt-) scheidingssituatie.
Boeken - Wijzer bij scheiden - Villa Pinedo
“Laten we het maar erkennen: de eenentwintigste eeuw is het failliet van de verbinding aan het worden!”
In 2016 verscheen het rapport van de Kinderombudsman Verkenning naar de kindvriendelijke advocatuur. Een onderzoek naar de rol van de advocaat als preventieve schakel bij (vecht-)
scheidingen. In het rapport gaven voor het onderzoek geïnterviewde kinderen aan dat zij het liefst één advocaat wilden, die voor het hele gezin zou opkomen in plaats van één advocaat voor moeder en één advocaat voor vader. Carla Goosen en Cees van Leuven hebben vervolgens het initiatief genomen om in een Werkgroep Gezinsadvocaat het idee voor een zogenaamde gezinsadvocaat verder uit te werken.
Hoe zorg je ervoor dat je als hulpverlener onpartijdig blijft en niet wordt meegezogen in de strijd? Hoe kun je het belang van het kind centraal stellen zonder belerend over te komen bij de ouders? En wat doe je als je als hulpverlener zelf geïrriteerd raakt of als de zaak je heel erg aangrijpt?
Tot eind vorige eeuw was eenhoofdig gezag na scheiding de norm. Sindsdien is het uitgangspunt dat ouders na scheiding gezamenlijk gezag behouden. Dat pakt lang niet altijd gunstig uit voor de kinderen.
Verbinding… een bijna paradoxaal begrip voor een themanummer over scheidingen! Maar wat mij betreft uiterst relevant in dit verband. Het begrip speelt ook in de benadering van het programma Scheiden zonder Schade een grote rol. Het gaat om verbinding op verschillende niveaus: het besef dat je als ouders verbonden blijft, ook al ga je uit elkaar. Het besef dat wij
als samenleving van betekenis kunnen zijn als mensen in een scheiding terechtkomen en dat we dan niet moeten wegkijken. En het besef dat professionals vanuit de juridische en de zorghoek moeten samenwerken.
Welke wegen kunt u bewandelen in de diverse fasen van conflict-escalatie?
Liesbeth Groenhuijsen is klinisch pedagoge. Ze heeft een eigen adviespraktijk en werkte bij de Raad voor de Kinderbescherming en in de vrouwenhulpverlening. In 2008 verscheen haar eerste boek over echtscheiding En ze leefden nog lang en gelukkig. Ze schreef ook een voorleesboek voor kinderen van gescheiden ouders. Onlangs leverde ze een bijdrage aan een boek over de bijzondere curator. Bas Levering sprak haar over de moeilijk te overschatten ellende van de vechtscheiding en over de vraag of we er met het ouderschapsplan toch op vooruit zijn gegaan.
In goed overleg uit elkaar of met ruzie: een scheiding heeft altijd impact op een kind. Gelukkig gaat het met de meeste kinderen binnen een paar jaar weer goed. Een aanzienlijke groep heeft echter ernstig last van de gevolgen van een scheiding. Veel ouders realiseren zich niet hoe hun kind de scheiding beleeft. Virtual reality geeft hun de kans om te ervaren wat hun kind mee
Op de volgende pagina's wordt de visie op hulp bij (echt-) scheidingen besproken vanuit het oogpunt van twee professionals: Familiemediator Makiri Mual en Gezinsadvocaat Brigitte Chin-A-Fat. Wat zijn de verschillen tussen beide functies? Lees beide verhalen en vorm uw mening over de rol die beiden moeten hebben binnen een scheidingsprocedure.
Partnergeweld is een van de belangrijkste redenen waarom mensen scheiden. Een scheiding op zich kan al flinke gevolgen hebben voor de kinderen: een scheiding waarin sprake is van partnergeweld heeft zo mogelijk nog meer negatieve gevolgen.
Elke dag werken vele professionals met ouders en kinderen die een complexe scheiding doormaken. Hoe kunnen zij bij de start besluiten waar precies aan te werken? En hoe kunnen zij de hulp evalueren en weten of deze effect had?
Jaarlijks komen circa 70.000 kinderen terecht in een echtscheidingssituatie. Zo’n scheidingssituatie is niet niks en vooral jonge kinderen kunnen in deze situatie last krijgen van stress. Ouders hebben tijdens life events al vaak de handen vol aan zichzelf. Kinderen zien en voelen dit en doen er alles aan om hun ouders niet nog meer te belasten. Ze doen stoer of spelen
het rustige kind.
In complexe scheidingssituaties kan de rechtbank een bijzondere curator benoemen als belangenbehartiger voor de betrokken kinderen. Vaak is deze bijzondere curator een advocaat of mediator, maar ook orthopedagogen of jeugdhulpverleners zijn zeer geschikt als bijzondere curator. Lijnie Reijers gaf in een eerder artikel in PiP 97 een inkijkje in de praktijk van de bijzondere curator.
Als er een nieuwe liefde in het spel komt. Scheiden en het ontbinden van een gezin waar lange tijd liefde, veiligheid en verbondenheid is ervaren, is een ingrijpend gebeuren. Er gaan vaak
jaren van wikken en wegen aan vooraf. Jaren waarin tegelijkertijd ruimte kan ontstaan voor een nieuwe liefde.
Eva (38) en Job (42) zijn negen jaar getrouwd als Eva de stekker uit het huwelijk trekt. Samen hebben ze twee kinderen, Anne (8) en Joris (4). Eva en Job kunnen geen overeenstemming bereiken over hun ouderschapsplan; de verdeling van de woning blijft in de weg staan én hun ratio lijkt uitgeschakeld als zij met elkaar in contact zijn. Zowel Eva als Job heeft op enig moment het gevoel dat er niets meer te verliezen is. De focus op wraak is zo groot dat zij elkaar over de figuurlijke rand van de afgrond proberen te duwen. Het maakt hen zelfs niet meer uit of zijzelf dan wel de kinderen ook in het ravijn vallen.